UWAGA: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności
[ Zamknij ]
Forum podatkowe "Oleńka"
Strona 1 z 1
chorobowe przy zmiennej stawce
(Kategoria: Kadry i ZUS)
2011-08-02 16:57:26
~kamila
Witam,
pomóżcie proszę, mam pracownika, peły etat zatrudniony od połowy kwietnia. Co miesiac dostaje inne wynagrodzenie.  Zachorował w lipcu:I teraz Ustalam podstawę biorąc pod uwagę maj i czerwiec
maj: 2500
czerwiec: 3500
średnie: 3000  czyli moja podstawa.
W lipcu "zarobił"  za 14 dni, ma stawkę godzinową 20zł, czli 8*20*14, czyli 2240,00
Niestety w tym miesjcu mam problem: czy potrącenie za czas choroby wyliczam ze średniej:
3000:30=100
100*10 dni l-4, czyli1000 i od tegi podstawy sredniej 3000 odejmuje ten 1000?
Byłoby 2000- wynagrodzenie za przepracowaną czesc miesiaca
3000*13,71%=411,30
3000-411,30=2588,70
2588,70:30=86,29
86,29*0,8=69,,03
69,03*10dni=690,30- wynagrodzenie chorobowe
Proszę o korekte;)
Pierwsza - Poprzednia - 1 - Następna - Ostatnia

2011-08-02 22:32:38
"czy potrącenie za czas choroby wyliczam ze średniej:
3000:30=100"
Nie. Tak się liczy przy stałym miesięcznym wynagrodzeniu. W Twoim przypadku "potrąceniem" będzie brak wynagrodzenia zasadniczego za dni, w których pracownik był chory. Po prostu :)

http://www.poomoc.pl/
2011-08-02 22:44:57
"Zachorował w lipcu:I teraz Ustalam podstawę biorąc pod uwagę maj i czerwiec
maj: 2500
czerwiec: 3500
średnie: 3000  czyli moja podstawa."

Coś mi tu nie gra. Dlaczego w maju pracownik tak mało zarobił? Czy przepracował cały miesiąc?
Czas pracy w maju i czerwcu przy jednomiesięcznym okresie rozliczeniowym wynosił po 168 godz.
168 x 20 zł/godz. = 3360

http://www.poomoc.pl/
2011-08-03 14:12:11
~kamila
Te moje dane były tylko hipotetyczne, ale że już mam mętlik w głowie total. Zaczne od poczatku:
Pracownik pełny etat, 15/h. Zatrudniony od 21 marca.
III- wyng. za 72 h: 1080
IV wyngr. za 134 h :2010  ; 26 h urlop bezpłatny
V wyng. za 168 h + premia uznaniowa: 500 razem:3020
VI wynagr. za 157 H  ; 11 h urlop bezpłatny
W lipcu pracuje do 21 czyli 120 h. Od 22 ma L-4.

Zatem,
Wynagrodzenie za przepracowaną część miesiaca to 120 h*15zł=1800
Wynagrodzenie chorobowe:
Biorę do podstawy:
IV: 2010+ ( uzupełnienie  26*15=390) razem: 2400
V: 2520 + premia 500=3020
VI: 2355 +( uzupełniam 165) razem: 2520
 Przecietne miesieczne wynagrodzenie:
(1800+3020+2520)/3=2446,67

2446,67*13,71%=335,44
2446,67-335,44=2111,23
2111,23/30=70,37
70,37*80%=56,30
L-4 10 dni
56,30*10 dni=563,00 Wynagrodzenie chorobowe

Bardzo proszę Lusiu jesli możesz mi pomóc zweryfikować  te obliczenia;) Zastanawia mnie też, czy w przypadku kiedy pracownik ma urlop bezpłatny to jego wymiar się obniza, czy jest to pop prostu nb usprawiedliwiona?
Jeśli ma przepracować np. 21 dni a przpracował 19 a 2 dni ma urlop bezpłatny, to jak wypełniam w Z-3 Ilość dni przeprac./ ilosc dni wynikajaca z wymiaru?

2011-08-03 21:07:53
~kamila
Jeszcze męczę...
Bo w miedzyczasie znalazłam,ze mimo stawki godzinowej ustalenie wynagordzenia za przepracowaną cześc msca powinno sie obliczyc:
ile zarobiłby gdyby pracował cały lipiec:
168 h*15zł=2520
ustalenie śr dniówki: 2520/30=84
Potrącenie za czas choroby: 84*10 dni L-4= 840      2520-840=1680
Wyliczając w ten sposób jednak mam sporą różnicę wynagrodzenia za przepracowaną cześć msca:
1800 lub 1680?
2011-08-05 02:17:16
~lusia
Za późno już dziś (czy moze za wcześnie? ;) ), bym wnikała w szczegóły. Postaram się zajrzeć tu jutro/ pojutrze. Nie obiecuję, że będę umiała pomóc, bo to trochę nie moja bajka a i widzę już, że ustawa zasiłkowa stanie tu okoniem w stosunku do logiki.
Jedno chciałabym wiedzieć już tak na szybko... Gdzieżeś wyczytała, kamilo, że:
"mimo stawki godzinowej ustalenie wynagordzenia za przepracowaną cześc msca powinno sie obliczyc:
ile zarobiłby gdyby pracował cały lipiec:
168 h*15zł=2520
ustalenie śr dniówki: 2520/30=84
Potrącenie za czas choroby: 84*10 dni L-4= 840      2520-840=1680"

2011-08-05 23:15:37
~kamila
 Witam, tak pisze D, Małkomwska w Kadry i Płace 2011:-)
2011-08-08 09:29:30
Kamilo. Nie ma żadnego uzasadnienia, żeby stosować wyliczenie, które proponuje ta pani. Ono się mija z prawem, a przede wszystkim ze zdrowym rozsądkiem. Ciekawa jestem tylko czy p. Małkowska uzasadniła jakoś swój sposób wyliczeń. Czy powołała się na jakiś przepis prawny?

Znalazłam w necie: "Autorki książki Kadry i płace 2011 podpowiadają: (...) jak uniknąć błędów przy rozliczaniu wynagrodzeń; jak wyliczyć wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy; (...)"

Kurde. To zakrawa na kpinę.

Ale do rzeczy.
Słusznie wzięłaś do wyliczenia podstawy chorobowego wynagrodzenie z IV, V i VI. Nie jestem jednak pewna, czy prawidłowo uzupełniłaś wynagrodzenia z IV i VI. Na logikę jest to jak najbardziej prawidłowo, ale czy ZUS by to zaakceptował, to nie wiem - nie mam doświadczenia w tym względzie. Z reguły przy uzupełnianiu wynagrodzenia operuje się dniami a nie godzinami. Na pewno w Z-3 musisz podać oprócz liczby przepracowanych/przewidzianych do przepracowania dni, odpowiednio liczbę godzin. I moze jeszcze w uwagach coś dopisać na ten temat.

Co do samej techniki obliczeń, to wg ustawy kolejność jest inna (przyjmuję podane przez Ciebie wynagrodzenia) :
IV: 2400 - składki = 2070,96   (tu sie pomyliłaś i wzięłaś do obliczeń 1800 zł zamiast 2400)
V: 3200 - składki = 2605,96
VI: 2520 - składki = 2174,51

Razem: 6851,43

6851,43/3 = 2283,81 -> 80%= 1827,05
1827,05/30 = 60,90 (zasiłek dzienny)
60,90 x 10 dni = 609,00 zł

PS. Cały czas mnie dręczy, czy ten pracownik aby na pewno ma taki dziwny system pracy. Przedziwne jest dla mnie to, że w VII pracował normalnie po 8 godzin, a w IV i VI jakoś tak "dziko". Czy ta dziwna liczba przepracowanych godzin nie wynika przypadkim z nadgodzin?




http://www.poomoc.pl/
2011-08-08 09:47:50
A tak już całkiem z innej beczki: pracownik zatrudniony 21 marca i już w kwietniu nie ma urlopu wypoczynkowego i musi brać bezpłatny?
http://www.poomoc.pl/
2011-08-08 09:50:42
"Zastanawia mnie też, czy w przypadku kiedy pracownik ma urlop bezpłatny to jego wymiar się obniza, czy jest to pop prostu nb usprawiedliwiona?"

Nie bardzo rozumiem to pytanie.
http://www.poomoc.pl/
2011-08-08 10:07:08
"Przedziwne jest dla mnie to, że w VII pracował normalnie po 8 godzin, a w IV i VI jakoś tak "dziko"."

A może...ekhmm... udzielałaś urlopu bezpłatnego na godziny? I tak na przykład w czerwcu 3 godziny z jakiegoś normalnego, 8-godzinnego dnia pracy + 1 cały dzień = 11 godzin?
http://www.poomoc.pl/
Pierwsza - Poprzednia - 1 - Następna - Ostatnia


Autor:
Odpowiedź:
Potwierdź kod z obrazka:



Forum podatkowe "Oleńka"


taxall.pl
www.taxall.pl
Copyright © TaxAll Sp. z o.o., wszelkie prawa zastrzeżone.
ul. Wilczyńskiego 27, 21-400 Łuków, NIP: 7010027412, REGON: 140591171,
KRS: 0000266969 prowadzony przez XI Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Lublinie, kapitał zakładowy: 85.000 zł
Webmaster: yayuuu, webmaster@taxall.pl